Kočkovité šelmy

Kočkovité šelmy, latinsky také felidae, můžeme rozdělit na velké a malé kočky. Do těch velkých kočkovitých šelem patří levharti, tygři, lvi nebo jaguáři. Mezi malé kočky můžeme zařadit nejen naši kočku domácí, ale také karakala, ocelota, kočku zlatou a horskou, rysy, gepardy nebo pumy.

V zoologických zahradách se často setkáváme s kočkou rybářskou, bengálskou, bažinnou nebo cejlonskou. I ty patří mezi kočkovité šelmy malého vzrůstu. Za zmínku stojí tak rod již vyhynulých kočkovitých šelem – šavlozubí tygři. Jeden z nejznámějších – smilodon – údajně vážil i více než 400 kg. Vyhynul však zhruba před 10 000 lety.

Z historie kočkovitých šelem

První kočkovité šelmy se na planetě Zemi objevily zhruba před 40 miliony lety. Jedná se o dokonalé predátory, kteří se pohybují na špičce potravní pyramidy a v přírodě nemají téměř žádné nepřátele (vyjma člověka). Šavlozubí tygři se údajně objevili v několika částech světa, a to nezávisle na sobě. Charakterizovaly je velké špičáky, viditelné na první pohled.

V současnosti můžeme rozlišit jen hlavní tři rody kočkovitých šelem, ačkoliv 3 miliony let zpět jich existovalo ještě mnohem více. Prvním rodem je Panthera – zmíněné velké kočky. Za druhý rod se považují malé kočky Felis a posledním je Acinonyx, do kterého patří pouze gepard. Jedná se o jedinou kočkovitou šelmu, která nezatahuje své drápy.

Způsob života kočkovitých šelem

Kočkovité šelmy jsou velkými lovci a masožravci – jako jediné ze šelem se své masožravosti nejvíce drží. Svůj život tráví většinou samotářsky nebo v malé smečce o pár kočkách. Velké šelmy loví gazely a antilopy. Ty malé dávají přednost drobným hlodavcům. Strava kočkovitých šelem je založena především na bílkovinách a tucích. Jsou vynikajícími běžci, mají perfektní zrak, čich i sluch – slyší dokonce tóny, které lidské ucho nezachytí.

Zástupci kočkovitých šelem

Lvi

Někteří lvi žijí ve smečce a stejně tak i loví. Jiní zase dávají přednost samotě. Nejčastěji loví antilopy, buvoli nebo zebry. Lev dokáže vyvinout rychlost kolem 60 km/h. Nedokáže ji však udržet dlouho, proto se za svou kořistí musí nejprve plížit. Ve smečce je většinou jeden až šest samců, zbytek tvoří samice s mláďaty. Právě samice obstarávají potravu.

Tygři

Mezi nejznámější zástupce tygrů patří tygr sumaterský, ussurijský a indický. Tygři jsou samotáři, kteří si značí své teritorium. Loví spíše větší zvířata, nepohrdnou ale ani rybami a menšími hlodavci, pokud mají hlad. Svou kořist si dobře ukrývají a šetří si ji.

Rysi

Rys – konkrétně rys ostrovid – je největší volně žijící kočkovitou šelmou u nás. Samec může vážit až 35 kilogramů. Ke svému životu vyhledává smíšené a jehličnaté lesy ve střední nadmořské výšce. Loví především zajíce a srnky.

Další články z rubriky



Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *